Česta pitanja

Zašto treba imati PLB?

Kada se odlučite na kupnju osobnog signalnog lokatora - PLB, to znači da ste spremni investirati u vlastitu sigurnost i u sigurnost svojih najdražih. Osobni signalni lokator je pouzdan uređaj koji pomaže u slučaju nezgode kako bi Vas se brzo pronašlo. Bez obzira gdje se u svijetu nalazite, ako je Vaš život ugrožen, ovim uređajem šaljete poziv u pomoć. PLB odašilje signal službama potrage i spašavanja čak i kada se nalazite u krajnje nepristupačnim područjima bez ikakvog drugog načina komunikacije.

Koji model odabrati?

Postoje dva modela lokatora tvrtke McMurdo: standardni model Fast Find 200 i model s ugrađenim GPS-om Fast Find 210. Oba modela rade na frekvenciji od 406 MHz i 121.5 MHz, ali samo Fast Find 210 isporučuje se s ugrađenim GPS-om. Fast Find 210 lokator s GPS-om isporučuje Crocon, budući da ih imamo na skladištu.

Grafika desno prikazuje prosječno vrijeme odaziva službi za spašavanje i područje pretrage ovisno o mogućnostima Fast Find lokatora.

Kako radi PLB?

Signal koji PLB odašilje prilikom aktiviranja, na frekvenciji od 406MHz, detektiraju Cospas-Sarsat (satelitski orijentiran sustav potrage i spašavanja) sateliti u polarnim putanjama. U većini slučaja signal se zaprima unutar 5 minuta od trenutka aktivacije, no, ovisno o satelitskoj pokrivenosti u tom trenutku razdoblje se može produžiti do 45 minuta. Nakon aktivacije, PLB odašilje signal minimalno 24 sata. Zatim se signal prosljeđuje zemaljskoj prijamnoj postaji LUT - Local User Terminal, koja obrađuje signal i određuje poziciju lokatora. Sateliti određuju poziciju lokatora unutar 5 km. Signal s podatcima o poziciji i drugim identifikacijskim podatcima o korisniku lokatora prosljeđuje se preko nadzornog centra svemirskih satelitskih putanja MCC - Mission Control Centre određenom centru potrage i spašavanja RCC - Rescue Coordination Centre, ili odgovarajućoj službi potrage i spašavanja SR - Search and Rescue (obalne straže, lučke kapetanije, GSS) koji pokreće akciju potrage i spašavanja. Odaslani signal PLB-a s GPS-om određuje poziciju s točnosti od +/- 50m svakih 20 minuta. U pravilu, PLB uređaji s GPS funkcijom javljaju signal uzbune službama potrage i spašavanja unutar 3 minute. PLB uređaj ima pomoćni odašiljač, na frekvenciji od 121.5 MHz, za automatsko navođenje koji omogućava službama za potragu i spašavanje lokaliziranje i navođenje prema uređaju u trenutku kada dođu u njegovu blizinu.

Koliki je rok jamstva?

Svaki Fast Find lokator ima jamstvo od 5 godina od datuma kupovine. Prilikom kupovine Vaš distributer Crocon ispunjava Jamstveni list kojim potvrđuje jamstvo kupljenog uređaja.

Kako održavati PLB?

Fast Find PLB je malen, lagan, vodootporan lokator dizajniran za teške uvjete te je jedino održavanje potrebno nakon isteka 5 godina, kada se baterija mora zamijeniti. Nakon aktivacije Fast Find lokatora potrebno je uređaj donijeti u servisni centar McMurda odnosno u tvrtku Crocon radi servisiranja, testiranja te zamjene baterije.

Kako zamijeniti bateriju?

Bateriju Fast Find lokatora nije moguće zasebno kupiti. Nakon aktivacije i/ili isteka 5 godina jamstva uređaja, bateriju zamjenjuju servisni centri/distributeri McMurda odnosno Crocon za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije.