TESTNA AKTIVACIJA PLB UREĐAJA NA MORU

Testna se aktivacija obavila u suradnji s našom tvrtkom Crocon, generalnim zastupnikom McMurda za Hrvatsku i s centrom MRCC Rijeka, nacionalnom središnjicom za traganje i spašavanje na moru, zatim Lučkom kapetanijom Rijeka i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Svrha aktivacije je u kontroliranim uvjetima prikazati točan vremenski slijed od aktivacije uređaja, detektiranja „distress signala“ od strane Cospas Sarsat satelitskog sustava pa sve do trenutka kada se taj poziv prosljeđuje u MRCC Rijeka i trenutka pokretanja akcije traganja i spašavanja.

Za mjesto aktivacije signala odabrali smo sredinu Kvarnerskog zaljeva. Okupljenim smo novinarima dali potrebne podatke o McMurdovom uređaju Fast Find PLB i nakon slikanja pokrenuli testnu aktivaciju.

Aktivaciju uređaja proizvođač je osmislio brzo i jednostavno, upravo iz razloga kako bi ozlijeđena i dezorijentirana osoba mogla u svega nekoliko sekundi u tri jednostavna koraka aktivirati PLB koristeći samo jednu ruku.

Po aktivaciji McMurdov Fast Find započinje svoj postupak traženja satelita i određivanja vlastitog položaja i potom preko 406 MHz signala šalje poziv u pomoć koji u sebi sadrži Hex ID (šifriranu 16 decimalnu poruku) koji nadležnim službama pruža potpunu informaciju (ime, prezime, kontakt podatke...) i točne koordinate unesrećenog. Sljedeći korak je pokretanje ciljane akcije spašavanja koja već u startu ima daleko veće izglede za uspješan ishod.

Deset minuta po aktivaciji zaprimili smo poziv iz MRCC Rijeka kojim su nas obavijestili da je testna aktivacija uspješno provedena i da je poziv u pomoć proslijeđen iz našeg PLB uređaja preko Cospas–Sarsat satelitskog sustava do MRCC Centra u Rijeci. U slučaju da nije u pitanju testna aktivacija, MRCC centar Rijeka pokreće akciju spašavanja gdje od aktivacije do pokretanja same akcije traganja i spašavanja prolazi manje od 15 minuta.

Nakon provedenog testiranja svoje viđenje s nama su podijelili djelatnici MRCC Rijeka;  smatraju da se radi o uređaju ogromnog potencijala koji bi trebao biti obvezan dodatak za charter brodove kao i sve pojedince koji se kreću na otvorenom mogu. Obzirom na karakter uređaja i činjenicu da se pozivi poslani preko 406 MHz Cospas–Sarsat frekvencije smatraju hitnim pozivima uz prodaju je nužna i uvodna edukacija kako bi se izbjegle lažne uzbune kao posljedica pogrešnog korištenja.

Za kraj se želimo zahvaliti MRCC Rijeka, Lučkoj kapetaniji Rijeka kao i posadi broda „Vid“ te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na izvrsnoj suradnji te vrhunski koordiniranoj, prvoj u Hrvatskoj testnoj aktivaciji PLB osobnog lokatora, uređaja na 406 MHz, zaslužnog za više od 28.000 akcija spašavanja.

Moj PLB